Mörk pastasås



Ingredienser
1 ½ dl svarta linser
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
en liten aubergine
200 g champinjnoner
en burk krossade tomater (400 g)
13 svarta oliver
1 dl matlagningsvin (vitt eller rött efter smak)
en stor nypa socker
1 tsk chili
2 tsk oregano
salt
peppar

Skölj linserna och koka linserna i knappt dubbla mängden vatten. Tärna under tiden auberginen. Fyll upp ungefär två cm olja i en tjockbottnad gryta och fräs/fritera auberginen tills den är mjuk och börjar få lite färg. Låt rinna av i sil eller durkslag och häll utan det mesta av oljan men spara lagom mycket för att fräsa löken i. Fräs hackad lök och finhackad vitlök tills den gula löken är mjuk. Skiva svampen och fräs tills den är mjuk. Tillsätt tomater, vin, socker, chili och oregano. Hacka oliverna och häll i dem. Tillsätt de kokade linserna och auberginen och smaka av med salt och peppar.

De flesta tomatsåser blir bäst av att stå och puttra ett tag, så gör gärna klart såsen innan du börjar med pastan så kan den stå och sjuda med pastan kokar.

Rotfruktspytt



Igår hade jag lånat en våg för att göra chokladpraliner, vilket även gjorde att jag kunde väga ingredienser när jag lagade mat. ;D

Rotfruktspytt med ugnsbakade rödbetor

Ingredienser
Ca 650 g blandade rotsaker (t.ex potatis, palsternacka, kålrot och jordsärtsskocka)
Två rödbetor (140g)
En gul lök
75 g (2-3 dl) sojagranulat
salt
svartpeppar
olja

Sätt ugnen på 200 grader. Tärna rotfrukterna och rödbetorna. Smörj en ugnsfast form med olja och lägg i rotfruktstärningarna och rödbetorna i ett hörn för sig. Salta och peppra och ugnsbaka i ca 45 minuter tills rotfrukterna är genombakade och mjuka.

Medan rotfrukterna är i ugnen häller du på på kokhett vatten på granulatet (så mycket att det täcker) och låter det stå i ungefär 20 minuter. Hacka lök och fräs tills den är mjuk, tillsätt granulatet (häll av vattnet först) och bryn med salt och peppar.

När rotfrukterna är färdiga blandar du i dem i pannan (förutom rödbetan) och låter allt blandas väl.

Man kan även byta ut sojagranulatet mot några 2-3 dl kikärtor och om man vill krydda med lite curry.
Receptet ger ungefär två portioner.

Kardemums

Dagens lunch står i ugnen, Hirslåda med squash och aubergine från Vego Paradiso av Pia Hall. Det receptet är ju inte mitt att skänka bort här på nätet, så istället får ni ta del av min uppfinning päronkardemumma-mackan...



Du behöver:
Två (lika stora) brödskivor
margarin
ett litet päron (eller ett halvt stort, själv hade jag lite för mycket på bilden ovan)
ett par valnötskärnor
lite honung
kardemumma

Bred margarin på brödskivorna, skiva päronet och lägg på en av skivorna. Dutta honung här och där (eller ringla över om du har flytande). Bryt valnötskärnorna i lite mindre bitar och strö över. Strö på rikligt med kardemumma och lägg på den andra brödskivan. Grilla i smörgåsgrill eller våffeljärn tills päronet är mjukt och brödet fått fin färg.

Grön snabbmat



Följande recept går rätt snabbt ett slänga ihop om man plötsligt kommer på att man kanske borde laga något slags mat... (Förutsatt att man har grejerna hemma förstås.)

Ingredienser:
ca 100 g vitkål
3-4 vitlöksklyftor
1 ½ -2 dl sojamjölk
4-5 msk sojagrädde
ca 150 g frusen spenat
ca 150 g frusen broccoli
1-2 dl soja- eller adzukibönor
örtsalt
svartpeppar

Strimla vitkålen fint och fräs på hög värme i ett par minuter. Finhacka vitlöken och låt den fräsa med. Tillsätt sojamjölken, sojagrädden, spenaten och broccolin, lägg på locket och låt spenaten och broccolin tina i såsen. Tillsätt sojabönorna och smaka av med salt och svartpeppar. Servera med quinoa eller pasta. (Ger 3-4 portioner)

Borde sitta och göra en jämförelse av jazzmusiker...

Dajia hao!
Har inte skrivit på länge nu, ett skäl är att jag var hos mina föräldrar förra helgen och hittade julklappar och födelsedagspresenter från förra vintern som jag hade glömt. (Jag var hemma på det kinesiska vinter lovet i slutet av januari fram till slut av februari och åkte sedan tillbaka till Kina, jag är inte helt förvirrad). Bland grejerna fanns bl. a. Stora Vegetariska Kokboken från Läsförlaget och ur den har jag bl. a. fått till Polentapizza med pesto och hemgjorda sojabiffar. Supermumsigt men jag kan ju tyvärr inte lägga upp nåt här.

Ett annat skäl att jag inte har lagt upp nåt är nog att jag varit lite smålat. Eller prioriterat annat kanske. Har en hemtenta jag vill få klar så snart som möjligt så att jag har mer tid att gotta mig åt att julen är på väg och baka kakor och göra praliner och köpa klappar och dylikt. Men jag slängde ihop nåt förra onsdagen som min pojkvän tyckte var jättegott så jag ska försöka komma ihåg vad det i. Tyvärr mätte jag inte smaksättarna så noga, så man får gå lite på känn. Det blev lite kreativa lösningar eftersom vi hade slut på chilipulver och jag kände att det behövds lite hetta i såsen... :P



En fjärdeldels purjolök eller ett par salladslökar
En aubergine
Två champinjoner (kan uteslutas, jag ville mest använda dem innan de började mögla...)
4-5 vitlöksklyftor
1 msk finriven färsk ingefära
Ett paket Kung Markatta marinerad tofu
2-3 dl haricots verts
vitt matlagningsvin
kinesisk soja
sesamolja
en stor nypa socker
några skedar tacosås
1-2 dl vatten
1-2 tsk majsmjöl

Hacka purjolöken och finhacka vitlöken. Skär auberginen i lagom stora munsbitar. Fräs purjolöken någon minut och sedan sedan ingefäran och vitlöken ungefär en halv minut. Tillsätt auberginen och svampen tillsammans med lite vatten och ev. olja. Häll på lite soja och sesamolja (sesamolja är en smaksättare och används inte som vanlig matolja till att steka i eller så) och låt bräsera en stund. Skär tofun i munsbitar och tillsätt i grytan (eller pannan eller woken) och låt den stekas lite. Dela de gröna bönorna om de är väldigt stora och tillsätt dem med. Krydda och smaka av med socker, soja, matlagninsvin, tacosås och sesamolja. Blanda majsmjölet med vattnet och häll i. Låt puttra tills auberginen är mjuk. Servera med ris, nudlar eller (mums mums som jag äntligen köpte i förra veckan) matvete.

RSS 2.0