Fredagsmiddag

Klyftpotatis med panerad zucchini och tomatsås med kidneybönor

Du behöver:

1 kg potatis
olja
salt

olja
en gul lök
en vitlöksklyfta
ca 1 msk timjan
ca 2 tsk oregano
en burk krossade tomater
en nypa socker
salt
svartpeppar
2-3 dl kidneybönor

ett ägg
ströbröd
en zucchini

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en långpanna med rikligt med olja. Skölj och skala potatis eller borsta den ordentligt. Skär i klyftor efter smak (vissa gillar tjockare, vissa gillar tunnare - vad gillar du? :P ). Lägg i formen och pensla olja och strö salt över. Baka i ugnen 45-60 minuter.

Hacka löken och vitlöken. Fräs i olja. Salta, peppra och tillsätt timjan och oregano. Tillsätt krossade tomater och en nypa socker. Låt puttra på ganska låg värme men smaka gärna av först.

Börja under tiden med zucchinin. Skiva den ganska tunt. Doppa i ett upvispat ägg och vänd sedan skivorna i ströbröd. Stek på högvärme och salta lätt. Vänd efter en eller ett par minuter, när ströbrödet fått fin färg.

När potatisen börjar bli klar tillsätter du kindeybönorna i såsen. Smaka eventuellt av med salt och peppar.

Räcker till ungefär fyra personer

Rotfruktssoppa

Det här receptet blir nog lite svårt när jag tänker på saken, för jag vet inte hur mycket vatten jag hade i eftersom vårt litermått är trasigt och jag istället bara hällde i lite på känn från en omärkt kanna. Ni får använda ert sunda förnuft och hälla i lagom mycket vatten. Detsamma gäller kryddorna, för sånt är jag rätt dålig på att mäta...

Idag när jag skulle koka soppa kom jag på att vi saknade en nästintill oundgänglig ingrediens, nämligen grönsaksbuljong. Men det visade sig att den inte var så oundgänglig, det gick att kompensera.

En halv purjolök
En vitlöksklyfta
Lite smör, margarin eller olja
Två palsternackor
Två morötter
En halv kålrot
Två dl röda linser
Örtsalt
Svartpeppar
Spiskummin
Chilipulver
Timjan

Hacka purjolöken och vitlöksklyftan och fräs i en ganska stor kastrull. Eftersom jag inte hade buljong fräste jag i smör för att få lite extra smak. Skiva rotfrukterna. Häll på lagom mängd vatten på löken, man får väl titta ungefär hur mycket som verkar rimligt, kanske en till en och en halv liter, och låt koka upp. Tillsätt rejält med örtsalt och rotfrukterna. Krydda med spiskummin, chili, svartpeppar och mycket timjan, smaka av för rätt proportioner. Tillsätt en skvätt olja om soppan känns mesig, lite fett ger must... Tillsätt linserna, de blir klara väldigt fort så se till att de inte kokar sönder alldeles. HAO LE! (Klart.)
Räcker till ca fyra personer.


Förkylnings-te

Inte tänk att ge förkylning utan att lindra den...



Riv lite färsk ingefära fint, bedöm hur mycket efter smak och storlek på tesil. Blanda, i silen, med svart te. Häll på hett vatten och låt dra nån minut. Tillsätt en sked honung.

Dagens lunch



Ingredienser

En gul lök
2-3 medelstora vitlöksklyftor*
En halv squash
3 ganska stora champinjoner
en halv (ganska liten) kålrot
en tomat
3 msk sojagrädde (Alpro Soya Cuisine är min favorit)
3 msk vatten
3 dl kokta vita bönor
1 tsk oregano
1 tsk curry
salt
svartpeppar

*Jag hackar vitlöken. Om du pressar kan du ta lite mindre. Hackad vitlök ger mindre men godare smak. Dessutom är vitlökspressar jobbiga att diska. Om man inte har en smart konstruktion som jag såg hemma hos en person en gång men aldrig hittat i affärer. Hursomhelst, till receptet...

Finhacka löken och vitlöken. Skär squashen i stavar (långa som en fjärdedels squash). Skiva svampen. Fräs löken och squashen i en gryta eller en stekpanna med lock, tills squashen börjar mjukna. Tillsätt svampen och låt fräsa ytterligare en stund med salt, peppar och oregano. Skär kålroten i stavar, finhacka tomaten och blanda med det övriga. Tillsätt sojagrädde, vatten och curry. Låt sjuda under lock tills kålroten mjuknat något. Tillsätt bönorna och smaka av med salt och rejält med svartpeppar. Servera med pasta.

Mmmmellanmål...



Om du äger en smörgåsgrill eller ett våffeljärn kan du göra det här übermumsiga mellanmålet. Funkar också som efterrätt om du är sötsugen men inte har något mumsigt hemma eller vill ha något nyttigare.


Du behöver

Två skivor bröd (som är lika stora)
Jordnötssmör
Ungefär en halv banan
Mörk choklad

Bred jordnötssmör på brödskivorna. Skiva banan och lägg på den ena brödskivan. Hacka så mycket choklad du vill ha och strö över bananen. (Det är lättare att se hur mycket som verkar lagom när det väl är strött på mackan.) Lägg på den andra brödskivan och grilla i våffeljärn eller smörgåsgrill tills chokladen smält och bananen är varm och mjuk. Jag brukar vända mackan en gång (jag använder våffeljärn då jag inte äger någon smörgåsgrill).

Boktips

Mmm! Nu är det snart dags för Khumbi, Aloo aur Pyaz.

Av en slump hittade vi boken Indisk vegetarisk mat av Sumana Ray jättebilligt på ett bokbord på kulturnatten. Mycket värt inköp. Förutom att hon är lite mesig med kryddningen är recepten fantastiska.

Veget(arian)era mera!

Yay!

Jag har staljat min blogg så att den nu är värdig att påbörja sin existens. Då behövs visst lite innehåll också. Så det kan gå.
Jag kan ju börja med att bjuda på DAGENS LUNCH:



Ingredienser (alla ingredienser är ungefärliga och kan varieras efter personliga preferenser)

2 dl sojagranulat*, medelstora bitar
En halv aubergine
En röd chilifrukt
En klyfta vitlök
Två nävar haricots verts
En näve russin eller efter smak.
Kanel
Soja
Örtsalt
Ev. peppar

*Torkade sojabitar, brukar finnas som färs eller större grytbitar. Kan köpas i hälsokostaffärer eller ekologiska butiker.

Lägg sojagranulatet i blöt i hett vatten i ca 20 minuter. Finhacka vitlöksklyftan och chilin. Skär auberginen i munsbitar. Ta fram bönorna är frysen (om du inte fått tag i färska), bryt eller skär dem vid behov till lagom storlek. Häll av vattnet från granulatet och fräs det med hälften av vitlöken tills det får lite färg. Salta lätt. Tillsätt auberginen, chilin och resten av vitlöken och lät fräsa tills auberginen börjar bli mjuk. Tillsätt bönorna och russin. Krydda efter smak med kanel, soja och peppar om du vill. Det är säkert gott med lite cashew- eller jordnötter i också om du skulle vara så lyckligt lottad att du har några hemma. Ät med bulgur, quinoa eller jasmineris.

Receptet ger ungefär två portioner.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0