Äppelkakebars

Att göra egna små mellanmålsbars med nötter och lite spannmål och frukt och sånt är rätt praktiskt. Jag brukar ha med det för att kunna få i mig nåt snabbt efter träningen (man kan cykla och äta dem samtidigt), sambon äter dem som eftermiddagsmellanmål. Jag brukar exprimentera med lite olika recept.
Vissa recept innehåller ägg som bindemedel, men jag tycker det är rätt praktiskt att få dem veganska om man kan. Jordnötssmör eller tahin brukar funka ganska bra, men sist så testade jag med färskt äpple och rejält med fikon. Resultatet blev mycket bra, när de var helt färska och fortfarande varma smakade de som äppelpaj, trots att det inte var något tillsatt fett eller socker.

Receptet var ungefär så här:

Ingredienser
ett halvt äpple
1 dl solrosfrön
1 dl mandel
1 dl cashewnötter
1 dl basmüsli
1 dl havregryn
2 dl torkad frukt (fikon, russin, aprikoser)
kanel

Riv äpplet och mixa allt i en matberedare. Om massan verkar för torr och okladdig, tillsätt lite hett vatten. Bred ut i en ugnsfast form och baka 15 minuter i ugnen i 175 grader. Skär i stänger.


Grekisk potatissallad

Enkelt och mumsigt recept. Den tog slut innan jag hann ta något kort...

1 kg potatis
2 rödlökar
50 g fetaost
ca 15 oliver
olivolja
svartpeppar
salt

Koka potatis mjuk och tärna den. Finhacka rödlökarna och tärna fetaosten. Hacka oliverna. Blanda alltihop och tillsätt olja, smaka av med svartpeppar och salt. God både varm och kall. Gott med stekt squash till. Blir ca fyra portioner.

Frukost



Jag tycker om frukost. Jag är hungrig när jag fastat en hel natt, och det är ett väldigt trevligt och kravlöst sätt att börja dagen. Det första man måste prestera är att äta och läsa tidninge. Då får man tid att samla tillräckligt med energi och vakenhet för att orka göra något mer med dagen som kommer.

Müsli med yoghurt eller mjölk går jättesnabbt och enkelt att göra i ordning när man fortfarande har gröt i huvudet och/eller ögonen. Och gör man den själv blir den garanterad a. God (du väljer ju själv vad du vill ha i) och B. nyttig (om du har i nyttiga saker :P... nä, men behöver liksom inte tillsätta socker och rosta i honung för att det ska smaka gott om man har mumsiga råvaror, klyschigt men sant). Vill man som jag ha ekologisk müsli får man dessutom både större valfrihet och billigare pris om man gör den själv.

Jag hörde nån gång för länge sen att det är bra att äta protein på morgonen. Jag vet inte riktigt hur det är med den saken, men nötter är i alla fall väldigt gott, och bäst kommer de till sin rätt om man rostar dem. Även säden i müslin får fin smak av några minuter i ugnen. Här är två förslag på rostad müsli, varsågod att variera efter egen smak.

Hedvigs rostade müsli

Ingredienser:

180 g basmüsli
50 g havregryn
20 g puffat bovete
90 mandel
90 g hasselnötter
8-10 aprikoser
ca 20 g torkat äpple

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka nötterna och mandeln grovt. Häll alla ingredienser förutom frukten i en långpanna och rosta i ugnen i ca 20 minuter. Rör om ofta.

Exotisk cashew-müsli
Byt ut hasselnötterna mot cashewnötter och det torkade äpplet mot 20 g torkad mango, gör i övrigt likadant...


Feta- och spenatpaj



Den här pajen är ganska fet, som de flesta pajer som inte har någon särskild "light-deg" är, men det är faktiskt okej att äta nåt som är ganska fett nån gång ibland. och den är jättegod förstås...

Pajskal
3 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1 krm salt
250 g margarin eller smör
1-2 msk kallt vatten

Lägg mjöl och salt i en bunka. Klicka i matfettat och gegga ihop allt med händerna. Tillsätt lite vatten så att degen lite blir för smulig. Låt degen vila en timme i kylen. Tryck ut degen i en ugnsform, ca 20 x 30 cm. (Det här receptet är på en stor paj, det går också att halvera det och göra i en vanlig pajform.) Förgrädda pajskalet i lägre delen av ugnen ca 15 minuter i 200 grader. Förbered fyllningen.

Fyllning

500 g fryst spenat
100 g fetaost
ca 10 körsbärstomater
6 ägg
6 dl mjölk
3 vitlöksklyftor

Tina spenaten och låt överflödig vätska rinna av (krama eventuellt ur den). Blanda mjölken och äggen. Skär fetaosten i tärningar och skiva körsbärstomaterna eller skär dem i halvor. Finhacka vitlöken. Fördela spenat, vitlök, fetaost och körsbärstomater i det förgräddade pajskalet. Häll äggstanningen över och peppra gärna lite. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Räcker till fyra rejäla portioner. :D

Vrak

Jag har haft dödshosta, men är lite bättre nu. Har dock en vagel i ögat, blåsa i ljumsken och mensvärk så jag är nog ändå ett vrak.

Men nu ska jag i väg till Tant Grön strax i alla fall och köpa lite torkad mango och annat mums. Nötter t.ex., så att jag kanske kan testa att göra bars. Sånt är trevligt att ha efter träning exempelvis. När jag nu kan träna igen. :/

Rotfruktsgratäng



Rotfruktsgratäng

Ingredienser
400 g potatis
400 g kålrot och palsternacka
en halv purjolök
två klyftor vitlök
4 dl mjölk (soja-, havre- eller ko-)
½ dl sojagrädde
2 msk vetemjöl
salt
svartpeppar
en halv dl god ost

Smörj en ugnsfast form. Skala och skiva rotfrukterna och potatisen ganska fint, hacka vitlöken och skiva purjolöken. Blanda mjölken och grädden och lös upp vetemjölet i vätskan. Varva rotfrukterna (inkl. potatisen) med lök och krydda mellan varven. Häll mjölkblandningen över allt ihop och toppa med riven ost. Vi använde restarna av en julost med bockhornsklöver, mycket mumsigt, men vilken god ost som helst funkar. Gratinera i 225 grader i ca 45 minuter (tills osten fått fin färg och rotsakerna känns mjuka. Servera med bönbiffar och/eller bönsallad (se nedan).


Bönsallad


Ta en ½-1 dl av 3-4 olika sorters bönor (gärna med olika färg och storlek). Blanda med en grovriven morot, rejält med timjan, en skvätt vitvinsvinäger, lite olivolja och örtsalt och svartpeppar.

Dagens lunch...



Ännu en pastasås. Det går snabbt och alla ju älskar pasta...

Krämig svamp- och kikärtssås


Ingredienser:
250 g champinjoner
ca 5 vitlöksklyftor
1-2 röda chilifrukter (beroende på hur stora de är och hur starkt man vill ha det)
1 dl sojagrädde
ca 2 msk tomatpuré
salt
svartpeppar

Finhacka vitlöken och chili, skiva champinjonerna. Fräs i olja ett par minuter, så att svampen blir mjuk. Tillsätt grädden och tomatpurén och smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev. lite vatten om såsen blir för tjock. Servera med pasta. (Ca 4 portioner)

Mörk pastasås



Ingredienser
1 ½ dl svarta linser
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
en liten aubergine
200 g champinjnoner
en burk krossade tomater (400 g)
13 svarta oliver
1 dl matlagningsvin (vitt eller rött efter smak)
en stor nypa socker
1 tsk chili
2 tsk oregano
salt
peppar

Skölj linserna och koka linserna i knappt dubbla mängden vatten. Tärna under tiden auberginen. Fyll upp ungefär två cm olja i en tjockbottnad gryta och fräs/fritera auberginen tills den är mjuk och börjar få lite färg. Låt rinna av i sil eller durkslag och häll utan det mesta av oljan men spara lagom mycket för att fräsa löken i. Fräs hackad lök och finhackad vitlök tills den gula löken är mjuk. Skiva svampen och fräs tills den är mjuk. Tillsätt tomater, vin, socker, chili och oregano. Hacka oliverna och häll i dem. Tillsätt de kokade linserna och auberginen och smaka av med salt och peppar.

De flesta tomatsåser blir bäst av att stå och puttra ett tag, så gör gärna klart såsen innan du börjar med pastan så kan den stå och sjuda med pastan kokar.

Rotfruktspytt



Igår hade jag lånat en våg för att göra chokladpraliner, vilket även gjorde att jag kunde väga ingredienser när jag lagade mat. ;D

Rotfruktspytt med ugnsbakade rödbetor

Ingredienser
Ca 650 g blandade rotsaker (t.ex potatis, palsternacka, kålrot och jordsärtsskocka)
Två rödbetor (140g)
En gul lök
75 g (2-3 dl) sojagranulat
salt
svartpeppar
olja

Sätt ugnen på 200 grader. Tärna rotfrukterna och rödbetorna. Smörj en ugnsfast form med olja och lägg i rotfruktstärningarna och rödbetorna i ett hörn för sig. Salta och peppra och ugnsbaka i ca 45 minuter tills rotfrukterna är genombakade och mjuka.

Medan rotfrukterna är i ugnen häller du på på kokhett vatten på granulatet (så mycket att det täcker) och låter det stå i ungefär 20 minuter. Hacka lök och fräs tills den är mjuk, tillsätt granulatet (häll av vattnet först) och bryn med salt och peppar.

När rotfrukterna är färdiga blandar du i dem i pannan (förutom rödbetan) och låter allt blandas väl.

Man kan även byta ut sojagranulatet mot några 2-3 dl kikärtor och om man vill krydda med lite curry.
Receptet ger ungefär två portioner.

Kardemums

Dagens lunch står i ugnen, Hirslåda med squash och aubergine från Vego Paradiso av Pia Hall. Det receptet är ju inte mitt att skänka bort här på nätet, så istället får ni ta del av min uppfinning päronkardemumma-mackan...



Du behöver:
Två (lika stora) brödskivor
margarin
ett litet päron (eller ett halvt stort, själv hade jag lite för mycket på bilden ovan)
ett par valnötskärnor
lite honung
kardemumma

Bred margarin på brödskivorna, skiva päronet och lägg på en av skivorna. Dutta honung här och där (eller ringla över om du har flytande). Bryt valnötskärnorna i lite mindre bitar och strö över. Strö på rikligt med kardemumma och lägg på den andra brödskivan. Grilla i smörgåsgrill eller våffeljärn tills päronet är mjukt och brödet fått fin färg.

Grön snabbmat



Följande recept går rätt snabbt ett slänga ihop om man plötsligt kommer på att man kanske borde laga något slags mat... (Förutsatt att man har grejerna hemma förstås.)

Ingredienser:
ca 100 g vitkål
3-4 vitlöksklyftor
1 ½ -2 dl sojamjölk
4-5 msk sojagrädde
ca 150 g frusen spenat
ca 150 g frusen broccoli
1-2 dl soja- eller adzukibönor
örtsalt
svartpeppar

Strimla vitkålen fint och fräs på hög värme i ett par minuter. Finhacka vitlöken och låt den fräsa med. Tillsätt sojamjölken, sojagrädden, spenaten och broccolin, lägg på locket och låt spenaten och broccolin tina i såsen. Tillsätt sojabönorna och smaka av med salt och svartpeppar. Servera med quinoa eller pasta. (Ger 3-4 portioner)

Borde sitta och göra en jämförelse av jazzmusiker...

Dajia hao!
Har inte skrivit på länge nu, ett skäl är att jag var hos mina föräldrar förra helgen och hittade julklappar och födelsedagspresenter från förra vintern som jag hade glömt. (Jag var hemma på det kinesiska vinter lovet i slutet av januari fram till slut av februari och åkte sedan tillbaka till Kina, jag är inte helt förvirrad). Bland grejerna fanns bl. a. Stora Vegetariska Kokboken från Läsförlaget och ur den har jag bl. a. fått till Polentapizza med pesto och hemgjorda sojabiffar. Supermumsigt men jag kan ju tyvärr inte lägga upp nåt här.

Ett annat skäl att jag inte har lagt upp nåt är nog att jag varit lite smålat. Eller prioriterat annat kanske. Har en hemtenta jag vill få klar så snart som möjligt så att jag har mer tid att gotta mig åt att julen är på väg och baka kakor och göra praliner och köpa klappar och dylikt. Men jag slängde ihop nåt förra onsdagen som min pojkvän tyckte var jättegott så jag ska försöka komma ihåg vad det i. Tyvärr mätte jag inte smaksättarna så noga, så man får gå lite på känn. Det blev lite kreativa lösningar eftersom vi hade slut på chilipulver och jag kände att det behövds lite hetta i såsen... :P



En fjärdeldels purjolök eller ett par salladslökar
En aubergine
Två champinjoner (kan uteslutas, jag ville mest använda dem innan de började mögla...)
4-5 vitlöksklyftor
1 msk finriven färsk ingefära
Ett paket Kung Markatta marinerad tofu
2-3 dl haricots verts
vitt matlagningsvin
kinesisk soja
sesamolja
en stor nypa socker
några skedar tacosås
1-2 dl vatten
1-2 tsk majsmjöl

Hacka purjolöken och finhacka vitlöken. Skär auberginen i lagom stora munsbitar. Fräs purjolöken någon minut och sedan sedan ingefäran och vitlöken ungefär en halv minut. Tillsätt auberginen och svampen tillsammans med lite vatten och ev. olja. Häll på lite soja och sesamolja (sesamolja är en smaksättare och används inte som vanlig matolja till att steka i eller så) och låt bräsera en stund. Skär tofun i munsbitar och tillsätt i grytan (eller pannan eller woken) och låt den stekas lite. Dela de gröna bönorna om de är väldigt stora och tillsätt dem med. Krydda och smaka av med socker, soja, matlagninsvin, tacosås och sesamolja. Blanda majsmjölet med vattnet och häll i. Låt puttra tills auberginen är mjuk. Servera med ris, nudlar eller (mums mums som jag äntligen köpte i förra veckan) matvete.

Vinterväder

Om snö alltid skulle följa på snöblandat regn kan jag offra mig och bli blöt ibland. :)

Dagens lunch (snabb och god):

Pasta med svampsås och rotfruktssallad med oliver



Svampsås

50 g margarin
6 dl valfri sorts mjölk (jag tog hälften havre och hälften soja)
1 dl vetemjöl
125 g champinjoner (ett halvt paket från Änglamark)
4 vitlöksklyftor
ca 3-4 msk vitt matlagningsvin
salt
peppar

Skiva champinjonerna fint och finhacka vitlöken. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt mjölk och mjöl, vispa klumpfritt. Värm tills det börjar koka och rör om då och då. Ta från plattan när det kokat upp. Fräs champinjonerna med vitlöken ett par minuter, salta och peppra lite, tillsätt vinet och låt bräsera ytterliga en minut. Tillsätt bechamelsåsen och smaka av med salt och peppar. Ger 3-4 portioner.


Rotfruktssallad med oliver

en morot
en halv palsternacka
3-4 oliver
rostade solrosfrön
örtsalt
svartpeppar
olivolja

Skala och grovriv rotfrukterna. Skär olivernai mindre bitar. Blanda oliver, rotfrukter och solrosfrön. Strö över örtsalt och svartpeppar och ringla över lite olivolja. Blanda. 好了!Receptet är för en person.

Ruskväder...

Nu är jag hemma blöt och frusen efter att ha cyklat i regnblandad snö och snöblandat regn. Men SMHI säger i alla fall riktig snö på torsdag så det håller jag tummarna för. Nu ska jag lägga upp receptet på dagens lunch som jag mumsade i mig innan jag gav mig ut i snön. Och sen ska jag nog fixa en varm macka och nåt varmt att dricka till. Funderar på en macka med päron, kardemumma och honung kanske, får se hur jag gör...

I alla fall, detta vad var jag åt till lunch

Stekt aubergine med curryquinoa


Ingredienser:
En mellanstor aubergine
malen muskotnöt
2 dl quinoa
1 tsk curry
1/4 purjolök
2 dl kikärtor
1 dl ärtor
1 dl hackat vitkål
salt
svartpeppar
ev. rostade pumpkärnor

Skölj quinoan och koka upp med ca 5 dl vatten, curryn och lite salt. Låt koka tills vattnet kokat bort. Hacka under tiden purjolöken fint och fräs någon minut. Ta upp ur pannan och fräs vitlöken på hög värme tills den blivit mjuk och fått färg.

Skiva auberginen i halvcentimetertjocka skivor. Stek på medelhög värme. Aubergine suger gärna åt sig mycket olja, vilket är väldigt gott, men var försiktig om du inte vill ha oljig mat. Den bränner inte fast även om man är sparsam med oljan. Strö över lite salt, svartpeppar och muskotnöt på auberginen och vänd när den fått fin färg på undersidan.

När quinoan är klar blandar du i purjolök, vitkål, kikärtor och ärtor och smakar av med salt, peppar och eventuellt mer curry. Strö gärna lite rostade pumpkärnor över före servering. 好了!(HAO LE!)

(Ger ca 3-4 portioner.)

Pizzasallad



Receptet på pizzan får ni vänta på, jag åt en bit banan-lins-curry-pizza från frysen idag till lunch och gjorde en liten sallad till. Så receptet räcker väl till en person ungefär...

Du behöver:
½-1 dl kokta stora vita bönor
en bit vitkål. Jag har ingen våg så jag kan inte säga hur många gram...
ca 1 tsk timjan
vitvinsvinäger
olja
örtsalt
svartpeppar
3-4 körsbärstomater

Lägg bönorna i en skål eller tallrik. Krossa timjanen i handen och strö över. (Torkade örtkryddor ska ju alltid smulas sönder för att få ut maximal smak, alla kanske redan vet det, men man vet aldrig vilka viktiga livskunskaper som kan ha gått små bloggläsare förbi...) Vrid några varv på pepparkvarnen och strö på lite örtsalt. Tillsätt någon god olja, olivolja eller kallpressad rapsolja. Eller som jag, då vi hade slut på sånt, ta lite olja från en burk soltorkade tomater. Jag tog ungefär två teskedar, det räckte. Skvätt på lite vinäger. Strimla vitkålen, dela körsbärstomaterna på hälften och blanda med bönorna och dressingen. Klart!

 
 

RSS 2.0