Äppelkakebars

Att göra egna små mellanmålsbars med nötter och lite spannmål och frukt och sånt är rätt praktiskt. Jag brukar ha med det för att kunna få i mig nåt snabbt efter träningen (man kan cykla och äta dem samtidigt), sambon äter dem som eftermiddagsmellanmål. Jag brukar exprimentera med lite olika recept.
Vissa recept innehåller ägg som bindemedel, men jag tycker det är rätt praktiskt att få dem veganska om man kan. Jordnötssmör eller tahin brukar funka ganska bra, men sist så testade jag med färskt äpple och rejält med fikon. Resultatet blev mycket bra, när de var helt färska och fortfarande varma smakade de som äppelpaj, trots att det inte var något tillsatt fett eller socker.

Receptet var ungefär så här:

Ingredienser
ett halvt äpple
1 dl solrosfrön
1 dl mandel
1 dl cashewnötter
1 dl basmüsli
1 dl havregryn
2 dl torkad frukt (fikon, russin, aprikoser)
kanel

Riv äpplet och mixa allt i en matberedare. Om massan verkar för torr och okladdig, tillsätt lite hett vatten. Bred ut i en ugnsfast form och baka 15 minuter i ugnen i 175 grader. Skär i stänger.


Grekisk potatissallad

Enkelt och mumsigt recept. Den tog slut innan jag hann ta något kort...

1 kg potatis
2 rödlökar
50 g fetaost
ca 15 oliver
olivolja
svartpeppar
salt

Koka potatis mjuk och tärna den. Finhacka rödlökarna och tärna fetaosten. Hacka oliverna. Blanda alltihop och tillsätt olja, smaka av med svartpeppar och salt. God både varm och kall. Gott med stekt squash till. Blir ca fyra portioner.

Frukost



Jag tycker om frukost. Jag är hungrig när jag fastat en hel natt, och det är ett väldigt trevligt och kravlöst sätt att börja dagen. Det första man måste prestera är att äta och läsa tidninge. Då får man tid att samla tillräckligt med energi och vakenhet för att orka göra något mer med dagen som kommer.

Müsli med yoghurt eller mjölk går jättesnabbt och enkelt att göra i ordning när man fortfarande har gröt i huvudet och/eller ögonen. Och gör man den själv blir den garanterad a. God (du väljer ju själv vad du vill ha i) och B. nyttig (om du har i nyttiga saker :P... nä, men behöver liksom inte tillsätta socker och rosta i honung för att det ska smaka gott om man har mumsiga råvaror, klyschigt men sant). Vill man som jag ha ekologisk müsli får man dessutom både större valfrihet och billigare pris om man gör den själv.

Jag hörde nån gång för länge sen att det är bra att äta protein på morgonen. Jag vet inte riktigt hur det är med den saken, men nötter är i alla fall väldigt gott, och bäst kommer de till sin rätt om man rostar dem. Även säden i müslin får fin smak av några minuter i ugnen. Här är två förslag på rostad müsli, varsågod att variera efter egen smak.

Hedvigs rostade müsli

Ingredienser:

180 g basmüsli
50 g havregryn
20 g puffat bovete
90 mandel
90 g hasselnötter
8-10 aprikoser
ca 20 g torkat äpple

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka nötterna och mandeln grovt. Häll alla ingredienser förutom frukten i en långpanna och rosta i ugnen i ca 20 minuter. Rör om ofta.

Exotisk cashew-müsli
Byt ut hasselnötterna mot cashewnötter och det torkade äpplet mot 20 g torkad mango, gör i övrigt likadant...


Feta- och spenatpaj



Den här pajen är ganska fet, som de flesta pajer som inte har någon särskild "light-deg" är, men det är faktiskt okej att äta nåt som är ganska fett nån gång ibland. och den är jättegod förstås...

Pajskal
3 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1 krm salt
250 g margarin eller smör
1-2 msk kallt vatten

Lägg mjöl och salt i en bunka. Klicka i matfettat och gegga ihop allt med händerna. Tillsätt lite vatten så att degen lite blir för smulig. Låt degen vila en timme i kylen. Tryck ut degen i en ugnsform, ca 20 x 30 cm. (Det här receptet är på en stor paj, det går också att halvera det och göra i en vanlig pajform.) Förgrädda pajskalet i lägre delen av ugnen ca 15 minuter i 200 grader. Förbered fyllningen.

Fyllning

500 g fryst spenat
100 g fetaost
ca 10 körsbärstomater
6 ägg
6 dl mjölk
3 vitlöksklyftor

Tina spenaten och låt överflödig vätska rinna av (krama eventuellt ur den). Blanda mjölken och äggen. Skär fetaosten i tärningar och skiva körsbärstomaterna eller skär dem i halvor. Finhacka vitlöken. Fördela spenat, vitlök, fetaost och körsbärstomater i det förgräddade pajskalet. Häll äggstanningen över och peppra gärna lite. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Räcker till fyra rejäla portioner. :D

RSS 2.0