Feta- och spenatpaj
Den här pajen är ganska fet, som de flesta pajer som inte har någon särskild "light-deg" är, men det är faktiskt okej att äta nåt som är ganska fett nån gång ibland. och den är jättegod förstås...
Pajskal
3 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1 krm salt
250 g margarin eller smör
1-2 msk kallt vatten
Lägg mjöl och salt i en bunka. Klicka i matfettat och gegga ihop allt med händerna. Tillsätt lite vatten så att degen lite blir för smulig. Låt degen vila en timme i kylen. Tryck ut degen i en ugnsform, ca 20 x 30 cm. (Det här receptet är på en stor paj, det går också att halvera det och göra i en vanlig pajform.) Förgrädda pajskalet i lägre delen av ugnen ca 15 minuter i 200 grader. Förbered fyllningen.
Fyllning
500 g fryst spenat
100 g fetaost
ca 10 körsbärstomater
6 ägg
6 dl mjölk
3 vitlöksklyftor
Tina spenaten och låt överflödig vätska rinna av (krama eventuellt ur den). Blanda mjölken och äggen. Skär fetaosten i tärningar och skiva körsbärstomaterna eller skär dem i halvor. Finhacka vitlöken. Fördela spenat, vitlök, fetaost och körsbärstomater i det förgräddade pajskalet. Häll äggstanningen över och peppra gärna lite. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Räcker till fyra rejäla portioner. :D
Kommentarer
Trackback