Vinterväder
Om snö alltid skulle följa på snöblandat regn kan jag offra mig och bli blöt ibland. :)
Dagens lunch (snabb och god):
Pasta med svampsås och rotfruktssallad med oliver
Svampsås
50 g margarin
6 dl valfri sorts mjölk (jag tog hälften havre och hälften soja)
1 dl vetemjöl
125 g champinjoner (ett halvt paket från Änglamark)
4 vitlöksklyftor
ca 3-4 msk vitt matlagningsvin
salt
peppar
Skiva champinjonerna fint och finhacka vitlöken. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt mjölk och mjöl, vispa klumpfritt. Värm tills det börjar koka och rör om då och då. Ta från plattan när det kokat upp. Fräs champinjonerna med vitlöken ett par minuter, salta och peppra lite, tillsätt vinet och låt bräsera ytterliga en minut. Tillsätt bechamelsåsen och smaka av med salt och peppar. Ger 3-4 portioner.
Rotfruktssallad med oliver
en morot
en halv palsternacka
3-4 oliver
rostade solrosfrön
örtsalt
svartpeppar
olivolja
Skala och grovriv rotfrukterna. Skär olivernai mindre bitar. Blanda oliver, rotfrukter och solrosfrön. Strö över örtsalt och svartpeppar och ringla över lite olivolja. Blanda. 好了!Receptet är för en person.
Dagens lunch (snabb och god):
Pasta med svampsås och rotfruktssallad med oliver
Svampsås
50 g margarin
6 dl valfri sorts mjölk (jag tog hälften havre och hälften soja)
1 dl vetemjöl
125 g champinjoner (ett halvt paket från Änglamark)
4 vitlöksklyftor
ca 3-4 msk vitt matlagningsvin
salt
peppar
Skiva champinjonerna fint och finhacka vitlöken. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt mjölk och mjöl, vispa klumpfritt. Värm tills det börjar koka och rör om då och då. Ta från plattan när det kokat upp. Fräs champinjonerna med vitlöken ett par minuter, salta och peppra lite, tillsätt vinet och låt bräsera ytterliga en minut. Tillsätt bechamelsåsen och smaka av med salt och peppar. Ger 3-4 portioner.
Rotfruktssallad med oliver
en morot
en halv palsternacka
3-4 oliver
rostade solrosfrön
örtsalt
svartpeppar
olivolja
Skala och grovriv rotfrukterna. Skär olivernai mindre bitar. Blanda oliver, rotfrukter och solrosfrön. Strö över örtsalt och svartpeppar och ringla över lite olivolja. Blanda. 好了!Receptet är för en person.
Ruskväder...
Nu är jag hemma blöt och frusen efter att ha cyklat i regnblandad snö och snöblandat regn. Men SMHI säger i alla fall riktig snö på torsdag så det håller jag tummarna för. Nu ska jag lägga upp receptet på dagens lunch som jag mumsade i mig innan jag gav mig ut i snön. Och sen ska jag nog fixa en varm macka och nåt varmt att dricka till. Funderar på en macka med päron, kardemumma och honung kanske, får se hur jag gör...
I alla fall, detta vad var jag åt till lunch
Stekt aubergine med curryquinoa
Ingredienser:
En mellanstor aubergine
malen muskotnöt
2 dl quinoa
1 tsk curry
1/4 purjolök
2 dl kikärtor
1 dl ärtor
1 dl hackat vitkål
salt
svartpeppar
ev. rostade pumpkärnor
Skölj quinoan och koka upp med ca 5 dl vatten, curryn och lite salt. Låt koka tills vattnet kokat bort. Hacka under tiden purjolöken fint och fräs någon minut. Ta upp ur pannan och fräs vitlöken på hög värme tills den blivit mjuk och fått färg.
Skiva auberginen i halvcentimetertjocka skivor. Stek på medelhög värme. Aubergine suger gärna åt sig mycket olja, vilket är väldigt gott, men var försiktig om du inte vill ha oljig mat. Den bränner inte fast även om man är sparsam med oljan. Strö över lite salt, svartpeppar och muskotnöt på auberginen och vänd när den fått fin färg på undersidan.
När quinoan är klar blandar du i purjolök, vitkål, kikärtor och ärtor och smakar av med salt, peppar och eventuellt mer curry. Strö gärna lite rostade pumpkärnor över före servering. 好了!(HAO LE!)
(Ger ca 3-4 portioner.)
I alla fall, detta vad var jag åt till lunch
Stekt aubergine med curryquinoa
Ingredienser:
En mellanstor aubergine
malen muskotnöt
2 dl quinoa
1 tsk curry
1/4 purjolök
2 dl kikärtor
1 dl ärtor
1 dl hackat vitkål
salt
svartpeppar
ev. rostade pumpkärnor
Skölj quinoan och koka upp med ca 5 dl vatten, curryn och lite salt. Låt koka tills vattnet kokat bort. Hacka under tiden purjolöken fint och fräs någon minut. Ta upp ur pannan och fräs vitlöken på hög värme tills den blivit mjuk och fått färg.
Skiva auberginen i halvcentimetertjocka skivor. Stek på medelhög värme. Aubergine suger gärna åt sig mycket olja, vilket är väldigt gott, men var försiktig om du inte vill ha oljig mat. Den bränner inte fast även om man är sparsam med oljan. Strö över lite salt, svartpeppar och muskotnöt på auberginen och vänd när den fått fin färg på undersidan.
När quinoan är klar blandar du i purjolök, vitkål, kikärtor och ärtor och smakar av med salt, peppar och eventuellt mer curry. Strö gärna lite rostade pumpkärnor över före servering. 好了!(HAO LE!)
(Ger ca 3-4 portioner.)
Pizzasallad
Receptet på pizzan får ni vänta på, jag åt en bit banan-lins-curry-pizza från frysen idag till lunch och gjorde en liten sallad till. Så receptet räcker väl till en person ungefär...
Du behöver:
½-1 dl kokta stora vita bönor
en bit vitkål. Jag har ingen våg så jag kan inte säga hur många gram...
ca 1 tsk timjan
vitvinsvinäger
olja
örtsalt
svartpeppar
3-4 körsbärstomater
Lägg bönorna i en skål eller tallrik. Krossa timjanen i handen och strö över. (Torkade örtkryddor ska ju alltid smulas sönder för att få ut maximal smak, alla kanske redan vet det, men man vet aldrig vilka viktiga livskunskaper som kan ha gått små bloggläsare förbi...) Vrid några varv på pepparkvarnen och strö på lite örtsalt. Tillsätt någon god olja, olivolja eller kallpressad rapsolja. Eller som jag, då vi hade slut på sånt, ta lite olja från en burk soltorkade tomater. Jag tog ungefär två teskedar, det räckte. Skvätt på lite vinäger. Strimla vitkålen, dela körsbärstomaterna på hälften och blanda med bönorna och dressingen. Klart!
Grönt mellanmål
Avokadomacka och kryddmjölk
Avokado på grovt rågbröd med lite örtsalt på är supergott. Avokado är förutom att det är übermumsigt även nyttigt. Det innehåller mycket enkelomättat fett, järn, kalium och vitamin B och E. Det ni!
Kryddmjölk är en varm, koffein- och sockerfri mysdryck som jag tycker görs bäst på havremjölk, men även fungerar med andra sorter. Jag gör som när jag gör chai med mjölk men skippar teet:
Mät upp en kopp mjölk och häll i en kastrull, sätt platten på medelhög värme (4 på min spis som har 1-6). Då bränner inte mjölken och kryddorna får dra lagom länge. Tillsätt tre kardemummakärnor och tre torkade nejlikor. Smula sönder en fjärdedels kanelstång.
Jag har ekologisk ceylonkanel eller äkta kanel. Den vanliga kanelen man köper i butiken är oftast kassiakanel och den brukar vara mycket hårdare. Har du sådan kanske du får ta hela kanelstången och låta den koka med helt enkelt.
Då du tillsatt kryddorna lägger du på locket och låter koka upp. Vill du ha chai tillsätter du 1-2 tsk svart te när mjölken börjar koka och låter teet koka med någon minut. Håll en sil över koppen och sila ner mjölken. HAO LE!
Solrosfrön och pumpakärnor
Godaste mumset just nu är rostade solrosfrön och pumpakärnor. Allra mumsigast är de när de är nyrostade och varma, men de är inte helt fel även senare när de svalnat. Som snacks, i müsli, i sallad, i annan mat... Det är lätt att rosta själv, man bara hettar upp en panna eller gryta på spisen och har i fröna när den är varm. De ska rostas på hög värme, rör om ofta så att de inte bräns och alla rostas. Roligast är pumpakärnorna, för de poppar! ;D