Rotfruktsgratäng



Rotfruktsgratäng

Ingredienser
400 g potatis
400 g kålrot och palsternacka
en halv purjolök
två klyftor vitlök
4 dl mjölk (soja-, havre- eller ko-)
½ dl sojagrädde
2 msk vetemjöl
salt
svartpeppar
en halv dl god ost

Smörj en ugnsfast form. Skala och skiva rotfrukterna och potatisen ganska fint, hacka vitlöken och skiva purjolöken. Blanda mjölken och grädden och lös upp vetemjölet i vätskan. Varva rotfrukterna (inkl. potatisen) med lök och krydda mellan varven. Häll mjölkblandningen över allt ihop och toppa med riven ost. Vi använde restarna av en julost med bockhornsklöver, mycket mumsigt, men vilken god ost som helst funkar. Gratinera i 225 grader i ca 45 minuter (tills osten fått fin färg och rotsakerna känns mjuka. Servera med bönbiffar och/eller bönsallad (se nedan).


Bönsallad


Ta en ½-1 dl av 3-4 olika sorters bönor (gärna med olika färg och storlek). Blanda med en grovriven morot, rejält med timjan, en skvätt vitvinsvinäger, lite olivolja och örtsalt och svartpeppar.

Dagens lunch...



Ännu en pastasås. Det går snabbt och alla ju älskar pasta...

Krämig svamp- och kikärtssås


Ingredienser:
250 g champinjoner
ca 5 vitlöksklyftor
1-2 röda chilifrukter (beroende på hur stora de är och hur starkt man vill ha det)
1 dl sojagrädde
ca 2 msk tomatpuré
salt
svartpeppar

Finhacka vitlöken och chili, skiva champinjonerna. Fräs i olja ett par minuter, så att svampen blir mjuk. Tillsätt grädden och tomatpurén och smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev. lite vatten om såsen blir för tjock. Servera med pasta. (Ca 4 portioner)

RSS 2.0