Rotfruktsgratäng

Rotfruktsgratäng
Ingredienser
400 g potatis
400 g kålrot och palsternacka
en halv purjolök
två klyftor vitlök
4 dl mjölk (soja-, havre- eller ko-)
½ dl sojagrädde
2 msk vetemjöl
salt
svartpeppar
en halv dl god ost
Smörj en ugnsfast form. Skala och skiva rotfrukterna och potatisen ganska fint, hacka vitlöken och skiva purjolöken. Blanda mjölken och grädden och lös upp vetemjölet i vätskan. Varva rotfrukterna (inkl. potatisen) med lök och krydda mellan varven. Häll mjölkblandningen över allt ihop och toppa med riven ost. Vi använde restarna av en julost med bockhornsklöver, mycket mumsigt, men vilken god ost som helst funkar. Gratinera i 225 grader i ca 45 minuter (tills osten fått fin färg och rotsakerna känns mjuka. Servera med bönbiffar och/eller bönsallad (se nedan).

Bönsallad

Ta en ½-1 dl av 3-4 olika sorters bönor (gärna med olika färg och storlek). Blanda med en grovriven morot, rejält med timjan, en skvätt vitvinsvinäger, lite olivolja och örtsalt och svartpeppar.
Kommentarer
Trackback